• Vaargeul 87, 9732 JR Groningen
  • +31 6 46855975

Hoe vind je de juiste Chianti uit Toscane? Welke Chianti past bij mijn gerechten? Dit zijn veelvoorkomende vragen omdat er veel verschillende soorten Italiaanse Chianti wijnen zijn. Nou ben ik op zoek geweest naar de perfecte Italiaanse Chianti voor onszelf. Ben jij benieuwd hoe jij de juiste Italiaanse Chianti uit Toscane kan vinden? Lees dan gezellig verder.

Onderwerpen die we bespreken voor een beter beeld over de Chianti:

  • De achtergrond van de beroemde Chianti uit Toscane
  • Primaire smaken van de Chianti
  • Smaakprofiel
  • Hoe drink of bewaar je de Chianti
  • Het verschil tussen Chianti’s op basis van streek, kwaliteit en rijpingsspecificaties.

De achtergrond van de beroemde Chianti uit Toscane

De Italiaanse Chianti is een van de meest bekende rode wijnen uit Italië en bestaat voor minimaal 80% uit de Sangiovese druif. Chianti (‘Kie-Antie’) is een regio die is gespecialiseerd in Sangiovese. Het Chianti gebied gelegen in Toscane, is een van de mooiste regio’s die wij bezocht hebben Italië. Hier heb je adembenemende vergezichten over de cipressenheuvels en de culturele erfgoederen. De wijnregio van de Italiaanse Chianti is van noord naar zuid groter dan bijvoorbeeld die van de Bordeaux en biedt dan ook veel verschillende soorten wijnen. Chianti wijnen hebben veel classificaties per regio en rijpingstradities en daarom schrijf ik de blog ‘Hoe vindt je de juiste Italiaanse Chianti uit Toscane?’ voor alle levensgenieters.

Primaire smaken van de Chianti

De primaire smaken van de Chianti worden gekenmerkt door intense aroma’s van bloemen en zwart- en rood fruit omdat ze tinten van pruimen en kersen bevatten. Italiaanse Chianti die op houtvaten gerijpt zijn kunnen ook smaken bevatten zoals vanille of geroosterde noten. De Chianti bevat redelijk veel tannines maar is toch goed drinkbaar, door tannines krijg je een wrang mondgevoel. Dit valt bij de Chianti vaak wel mee omdat hij een zachte afdronk heeft. Verschillen in microklimaten (zoals hoogte en ligging) kunnen grote verschillen in de betekenen in de kwaliteit en smaak. En ook verschilt de rijpingsduur op vat en fles, Chianti’s worden vrijwel altijd gerijpt op eikenhouten vaten. De duur hiervan varieert en daar kom ik straks op terug.

Smaakprofiel

De smaakprofielen gaan we beoordelen met een cijfer van 1 tot 5 voor de aanwezigheid van tannine, alcohol en zoetheid.

Body 1 – 2 – 3 – 4 – 5
Zoetheid 1 – 2 – 3 – 4 – 5
Tannine 1 – 2 – 3 – 4 – 5
Zuurgraad 1 – 2 – 3 – 4 – 5
Alcohol 1 – 2 – 3 – 4 – 5

De Chianti heeft een medium tot volle body en is dan ook kurkdroog. Nu klinkt dit erg vervelend, maar het valt reuze mee. Dankzij de hoge zuurgraad past de Chianti goed bij gekruide gerechten. Chianti is dan ook een van de weinige wijnen die overeind blijft in combinatie met tomatensaus.

Hoe drink of bewaar je Chianti

De Chianti drink je op keldertemperatuur, dat is tussen de 13 en 16 °C. Wij adviseren je om een Chianti circa 30 minuten te decanteren omdat bijna alle rode wijnen beter worden door te decanteren. Door decanteren worden strakke tannines soepeler en neem je in sommige gevallen de scherpe en/of pittige smaken weg. Dit kom je bij goedkopere Chianti wijnen wel eens tegen omdat deze een korter rijpingsproces doorgaan zijn of omdat de kwaliteit van druiven lager is. Maar in mijn beleving is het decanteren van een middenklasse Chianti een groot succes. Het mondgevoel verbeterd aanzienlijk.

Bij rode wijnen kan het type glas dat je gebruikt veel verschil maken omdat een brede ronde kelk de aroma’s goed vast houdt. Voor Chianti gebruik je dan ook een middelgroot glas omdat deze het beter doen voor pittige wijnen zoals Chianti en Primitivo.

Het bewaren van een Chianti die je gekocht hebt op vakantie is natuurlijk erg leuk om te doen. Zelf koop ik iedere zomer een aantal bijzondere Chianti Gran Selezione wijnen vanwege de geschiedenis van het wijngaard en kwaliteit. Doorgaans kun je kwalitatief goede Chianti wijnen 5 tot 25 jaar bewaren. Maar let op: De ideale bewaartemperatuur voor wijn is 12 en 15 ° C. Bewaar je de wijnen in de woonkamer waar de temperatuur vaak schommelt dan kun je de wijnen het beste binnen 2 jaar opdrinken. Zo voorkom je een wijn te openen die fouten bevatten. Dat is zonde! Natuurlijk kun je ook de wijnen bewaren in wijnkoelers, maar het is niet aannemelijk dat iedereen dit in huis heeft.

Het verschil tussen Chianti op basis van streek, kwaliteit en rijpingsspecificaties

De streek

Greve in Chianti

Binnen Chianti liggen acht districten, de grenzen van deze districten werden vastgesteld in 1716. De drie gemeenten die destijds behoorden tot het Chianti district waren Lega del Chianti, Castellina, Gaiole, Radda en Greve. Dit veranderde in 1932 pas, toen werden de grenzen aangepast met de gemeenten Barberino Val d’Elsa, Chiocchio, Robbiano, San Casciano in Val di Pesa en Strada. Aan de Chianti’s uit eerder genoemde gebieden wordt de term Classico toegekend, zo onderscheiden ze zich met Chianti’s uit andere districten. Je kunt de Chianti Classico wijnen herkennen aan hun logo met een zwarte haan, dat is het symbool van Chianti.

Even een mooie tip tussen het schrijven door: De camping Norcenni Girasol ligt midden in Greven in Chianti en vormt een mooie uitvalsbasis voor een vakantie voor de wijnliefhebber.

Kwaliteit en rijpingsspecificaties

Er zijn veel soorten Chianti, deze kun je in categorieën onderverdelen. We beginnen bij de meest gewaardeerde.

Gran Selezione is minstens 2,5 jaar op eikenhouten vaten gerijpt en daarna nog eens 30 maanden op de fles. Bij een selezione weet je dat de druiven van slechts een druivenrank geplukt zijn en daarvan ook alleen de beste druiven.

Riserva is minimaal 2 jaar op eikenhout gerijpt.

Superiore wijnen hebben extra lang gerijpt, vaak z’n 9 maanden wederom op eikenhout.

Chianti Classico wellicht de bekendste in de hogerije prijsklassen. Deze komt uit een van de eerder benoemde disctricten en is te herkennen aan de zwarte haan (de gallo nero). De wijnen hebben 1 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.

Normale Chianti zijn de veel verkochte soorten in de supermarkten en slijterijen om de hoek. Dit is ook de meest betaalbare Chianti. De normale chianti is 6 maanden gerijpt op eikenhout.

Hoe vindt je de juiste Italiaanse Chianti uit Toscane?

Weet jij het al? of heb je nog meer vragen? Stel ze gerust. Ik laat je graag meerdere wijnen uit Toscane proeven.

Dank voor het lezen van mijn blog, tot de volgende! Saluti

Volg je ons al op instagram? Hier blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes en smaaksensaties: https://www.instagram.com/desmaaksensatie/