• Vaargeul 87, 9732 JR Groningen
  • +31 6 46855975
Pasta Carbonara

De echte, klassieke spaghetti carbonara is makkelijk en snel te maken. Spaghetti carbonara wordt in Nederland vaak gemaakt met room, dit is voor mij de ware aanpak.. Want van origine maken ze het romig met eidooiers. Daarom wil ik jullie kennis laten maken met het originele italiaanse spaghetti carbonara recept om zelf te maken.

4 personen | 20 minuten | Hoofdgerecht | Italiaans

Ingrediënten:

  • 400 gram Spaghetti of Penne
  • Pancetta of spekreepjes
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eidooiers
  • 200 gram Parmezaanse kaas
  • Peper & Olijfolie

Benodigdheden:

  • Koekenpan
  • kookpan
  • vergiet
  • Kaasrasp

Bereidwijze Spaghetti Carbonara

Kook de pasta al dente in gezouten kokend water (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Bak terwijl de pasta kookt de pancetta of spekjes in een beetje olijfolie krokant. Druk het een beetje stuk en zet aan de kant. Klop in een kom de eierdooiers met de helft van de Parmezaanse kaas. Laat de pasta als deze gaar is uitlekken en doe het vuur van de koekenpan uit. Schep hem meteen door het nog warme, krokante pancetta-eierdooiermengsel. (tip: Bewaar een kopje kookvocht van de pasta)

Wanneer je er een beetje kookvocht bij doet geeft deze genoeg warmte af om de eieren te garen terwijl de saus mooi glad en zijig blijft. Breng op smaak met flink wat zwarte peper uit de molen en voeg nog wat extra Parmezaanse kaas toe. Serveer direct met een grote kom salade erbij en een lekker flesje rode wijn.

Spaghetti Carbonara wijn advies

Bij het romige gerecht met Parmezaanse kaas adviseer ik een witte wijn die hoger in de zuren zit. Omdat de romige smaken beter aangevuld worden door een wijn die hoger in haar zuren zit, het mondgevoel wordt hierdoor zachter. Daardoor komt ook de wijn beter tot z’n recht. Denk hierbij aan een Pinot Grigio uit Italië.

Spaghetti Carbonara en rode wijn

Maar zelf drink ik toch liever rode wijn bij het avondeten en open ik hierbij vaak een mooie Sangiovese of ChiantiEen Chianti wordt gemaakt van Sangiovese, maar hier wordt ook vaak merlot en cabernet sauvignon aan toegevoegd. Dit noemt men een assemblage omdat het meerdere druivensoorten bevat. De Sangiovese is lichter en past daarom beter bij het gerecht.